El Municipi

Vista del municipi
Vista del municipi

Bellcaire d’Empordà forma part de la comarca del Baix Empordà, província de Girona. El terme municipal té una extensió de 13 km² i 35 m. d’altitud.

Els límits del terme municipal són al nord amb Albons, a l’est amb Torroella de Montgrí – L’Estartit, al sud amb Ullà i a l’oest amb La Tallada d’Empordà.

La localitat de Bellcaire, com la majoria de poblacions de la plana empordanesa, està ubicada al cim d’un petit turó des del qual s’albira una gran extensió de terreny que havia estat ocupat, al nord, per l’enorme llacuna de Bellcaire. Aquesta llacuna, com moltes altres de l’Empordà, fou dessecada a mitjans del segle XVIII per poder-la aprofitar com a terres de cultiu.

En el lloc més alt del poble, Bellcaire conserva el Palau-Castell medieval que van fer construïr els comtes d’Empúries a finals del segle XIII, moguts per necessitats estratègiques militars de defensa per fer front als dominis que la corona catalana tenia a Torroella de Montgrí i Albons.

El Castell ha estat declarat MONUMENT HISTÒRIC-NACIONAL per la Generalitat de Catalunya i cada any serveix de marc per una representació teatral de caràcter èpic en la qual s’escenifica l’obra “Bandera de Catalunya”.

L’església romànica de Sant Joan de Bellcaire conserva testimonis d’èpoques i estils diversos: paleocristià, preromànic, romànic i gòtic.

Al bell mig de Bellcaire hi trobem el Rec del Molí, que actualment s’aprofita per a regadiu, però que antigament servia per proporcionar energia hidràulica als molins de la zona, i en particular al de Bellcaire.

Dades del municipi a IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya)